Dışarıda Yemek Yeme Önerileri

Günümüzde dışarıda yemek yemek, sosyal hayatın getirdiği bir gereksinim haline gelmiştir. Bilinçsizce dışarıda yemek yiyen insanlar, daha fazla doymuş yağ ve buna paralel olarak daha fazla kolesterol ve tuz alırken, daha az kalsiyum, lif, folik asit ve C vitamini tüketmektedirler.

Dışarıda Yemek Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Yemek yiyeceğiniz yeri iyi seçin.
    Yemek çeşidi fazla olan bir restoran seçerseniz, sağlıklı seçenekleri değerlendirme şansınız daha yüksek olur. Aksi takdirde, istemeseniz de sağlıksız bir yemek yemek zorunda kalabilirsiniz.

  2. Açlığınızı kontrol altında tutun.
    Yemeğe salatayla başlayın ve salatanıza sos, peynir veya krema koydurmayın. Sadece sirke, limon suyu ve bir çorba kaşığı zeytinyağı eklenmesini isteyin.
  3. Menüyü dikkatlice inceleyin.
    Et yemek istediğinizde yağsız veya çok az yağlı etleri tercih edin. Tavuk veya hindi gibi daha hafif seçenekleri değerlendirin. Öncelikli tercihiniz bol sebzeli bir yemek olmalıdır. Ayrıca, yemek sularını tabağınıza koydurmamaya özen gösterin.
  4. Akıllıca sipariş verin.
    Yemekleri az miktarda ama çeşitli sipariş edin. Kremalı çorbalar yerine, et suyuna yapılan çorbaları tercih edin. Ara sıcakları kızarmış değil, haşlanmış ya da fırınlanmış olarak seçin. Ekmek ve cips servisini durdurmalarını isteyin.
  5. İsteklerinizi açıkça belirtin.
    Büyük porsiyonlar yerine, yarım ya da küçük porsiyonlar sipariş edin. Bu, doyduğunuz halde sadece tadı güzel diye yemek yemenizi engeller. Yemeğin yanında garnitür olarak kızarmış patates yerine haşlanmış sebze isteyin. Sebze yemeklerinize sos koydurmayın.
  6. Bol su için.
    Alkol almak zorunda kalırsanız, 1-2 kadeh kırmızı şaraptan fazlasını içmemeye özen gösterin.
  7. Yemekte sadece yemeğe odaklanmayın.
    Yemeğiniz sırasında farklı şeylerle ilgilenin. Lokmalar arasında çatalınızı bırakın. Ara ara açlığınızın geçip geçmediğini kontrol edin.
  8. Sos eklemekten kaçının.
    Sos eklemek, hem daha fazla yemenize hem de gereksiz kalori almanıza neden olabilir. Ayrıca, iştah açıcı başlangıçları sipariş etmeyin.
  9. Açık büfelere dikkat edin.
    Açık büfelerde, tabağınızı gereğinden fazla doldurma eğiliminde olabilirsiniz. Önce bütün stantları dolaşarak ne yemek istediğinizi belirleyin ve sadece bunları alın.
  10. Tabağınızdaki her şeyi bitirmek zorunda değilsiniz.
    adece açlığınızı giderene kadar yiyin. Tabağınızda bir miktar yemek bırakmaktan çekinmeyin.
  11. Tatlı siparişini sona bırakın.
    Yemeğiniz tamamen bitene kadar tatlı siparişi vermeyin. Belki de yeterince doyduğunuz için tatlıya ihtiyaç duymayacaksınız. Tatlı yerine meyve tercih edin.
  12. Açlık duygunuzun fizyolojik mi yoksa psikolojik ve sosyal isteklerden mi kaynaklandığını tespit edin. Gerçek açlık ile duygusal açlık arasındaki farkı anlamak, gereksiz yemek tüketimini önlemeye yardımcı olabilir.
  13. Düzenli ve öğün atlamadan yemek yiyin.
    Yemek saatlerinizin düzenli olmasına özen gösterin. Araştırmalar, günde 5-6 kez az miktarda yemek yemenin, 1-2 kez büyük porsiyonlarla yemeye kıyasla beyin fonksiyonlarını daha olumlu etkilediğini ve bazal metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir.
  14. Günlük enerji ihtiyacınızın yaklaşık %10’u, yiyecekleri sindirmek, emilimini sağlamak ve metabolize etmek için kullanılır. Yemek yedikten sonra sindirim için kendinize biraz zaman tanıyın. Zinde kalmanız gereken durumlarda, yüksek proteinli öğünlerden kaçının. Özellikle yoğun protein içeren hayvansal gıdaların sindirimi daha uzun sürdüğü için dikkatli tüketin.
  15. Akşam yemeklerinizi saat 19:00’dan sonraya bırakmamaya çalışın.
    ​​​​​​​Eğer bu saati geçtiyseniz, hafif bir öğün tercih edin. Örneğin; çorba, etsiz sebze yemeği ve salata gibi hafif yiyeceklerle beslenin.
  16. Alkollü içeceklerden uzak durun.
    Alkol, sosyal bir içecek olsa da besin değeri yoktur ve vücuda ekstra kalori yükü getirir. Gün içinde en az 12-15 bardak su içmeye özen gösterin. Ayrıca, kafein, guarana, efedrin içeren enerji içeceklerinden kaçının.
  17. İnsan bedeni hareketsizliğe uygun değildir,
    aksine sürekli hareket etmeye programlanmıştır. Bu nedenle, gelecekte oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve kilo kontrolünü kolaylaştırmak için günlük aktivitelerinizi artırın. Mümkün olduğunca hareketli olun ve işlerinizi seri hareketlerle kendiniz yapmaya özen gösterin.

Blog Yazıları

Sağlıklı yaşam, beslenme ipuçları ve dengeli, sürdürülebilir bir beslenme düzeni, beslenme alışkanlıklarınıza yön verecek öneriler, kilo kontrolü, besin takviyeleri ve sağlıklı yaşam hakkında faydalı bilgiler için blog yazılarına göz atabilirsiniz.

Size Rehberlik Etmek İçin Buradayım

Size Rehberlik Etmek İçin Buradayım

Beslenme Sohbetleri’ne Davetlisiniz

Beslenme Sohbetleri’ne Davetlisiniz

Dünya Sağlık Günü

Dünya Sağlık Günü

İyi Bayramlar

İyi Bayramlar

Daha Fazlası