Ramazan Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.

Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda öğün sayısının artması ve fazla yemek isteğinden ötürü sindirim sistemi hastalıkları ile karşılaşılabilir.

Bayramlarda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri gibi gıdalar, kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeli, aşırıya kaçmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamalısınız.

9 adımda hafif ve dengeli bayram!

  1. Ani değişimlerden kaçının: Ramazan ayının bitişi ile beraber tüketilen yiyeceklerin miktarını aniden artırmayınız. Yumuşak ve yavaş geçişler yapmaya dikkat ediniz.
  2. Öğün düzeni oluşturun: Bayram süresince ve daha sonrasında mutlaka 2 ana, 2 ara öğün oluşturunuz. Ana ve ara öğünlerde süt ve süt ürünlerini, et, yumurta ve kurubaklagil grubunu, sebze ve meyve seçeneklerinizi ve ekmek, tahıl grubunu yeterli ve dengeli bir biçimde kişiye özel belirlenen beslenme programınıza dağıtınız.
  3. Sağlıklı kahvaltı yapın: Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlayınız. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeleri bolca tüketiniz. Haşlanmış yumurta ve lor peyniri tercih ediniz. Siyah ve yeşil zeytin kahvaltınızda olmalıdır. Ağır kızartmalardan ve hamur işlerinden sakınınız. Ekmek olarak tam buğday ekmeğini tercih etmeniz, kan şekerinizi kontrol altında tutar ve tokluk hissinizi artırır.
  4. Besinleri yavaş yiyin: Sindirimi kolaylaştırmak için yiyecekleri yavaş yiyin ve iyice çiğneyin.
  5. Şekeri kontrol altında tutun: Ramazan Bayramı süresince mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşanmaması için aşırı şeker ve şekerli gıdalardan kaçınınız.
  6. Tatlı seçiminde dikkatli olun: Özellikle tatlı tüketimi isteniyorsa, sütlü tatlılar, taze ve kuru meyveler, kabak tatlısı gibi az şekerle pişirilen sebze tatlıları veya süzme yoğurt, meyve karışımları ile toz tarçın eklenerek hazırlanan tatlılar tercih edilmelidir.
  7. Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat etmeli: Kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, yüksek tansiyon hastaları gibi kronik hastalığı olan kişiler bayram süresince de kendi diyetlerini bırakmadan beslenmelerine özen göstermelidir.
  8. Lifli gıdalara yer verin: Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlık yaşamamak için lif içeriği yüksek sebze, meyve ve kurubaklagillere beslenmenizde bolca yer verilmelidir.
  9. Bol su için: Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı sıvı kaybını yerine koymak için günde en az 2 litre su içilmeli, bunun yanında şekersiz bitki çayları, meyve çayları, ayran, komposto suları ile sıvı alımı artırılmalıdır.

Herkese sağlıklı, mutlu, umut dolu bir bayram diliyorum.

Diyetisyen Vahide Yılmaz

Bu gönderiyi Instagram'da gör

Vahide Yılmaz (@diyetisyen_vahideyilmaz)'in paylaştığı bir gönderi

Blog Yazıları

Sağlıklı yaşam, beslenme ipuçları ve dengeli, sürdürülebilir bir beslenme düzeni, beslenme alışkanlıklarınıza yön verecek öneriler, kilo kontrolü, besin takviyeleri ve sağlıklı yaşam hakkında faydalı bilgiler için blog yazılarına göz atabilirsiniz.

Size Rehberlik Etmek İçin Buradayım

Size Rehberlik Etmek İçin Buradayım

Beslenme Sohbetleri’ne Davetlisiniz

Beslenme Sohbetleri’ne Davetlisiniz

Dünya Sağlık Günü

Dünya Sağlık Günü

İyi Bayramlar

İyi Bayramlar

Daha Fazlası